top of page

Gezonde voornemens volhouden, hoe dan?!

het is heel makkelijk om een dieet te volgen of te bedenken dat je elke dag een routine wil creëren in je leven. Maar het daadwerkelijk volhouden lukt maar weinig mensen. We vergeten dan dat gedragsverandering veel dieper gaat dan even een dieet beginnen. Wil je het dit jaar wel laten slagen? Ga dan hiermee aan de slag:

Verhoog je standaard Als het gaat om je sociale leven, gezondheid, werk. Wie zijn de mensen waar jij mee omgaat? Hoe leven deze mensen? Als jij alleen maar mensen in jouw omgeving hebt die ongezond leven is het veel moeilijker om zelf wel gezond te leven. Daarbij moet veranderen moet een must zijn! Niet omdat je gedisciplineerd bent maar omdat het je zoveel oplevert! Ik krijg zo vaak te horen: "wauw wat knap dat je die koek niet neemt, jij hebt veel discipline". Maar dat heeft dus niks met discipline te maken. Het is voor mij geen moeten, maar WILLEN. Het is voor mij een must om goed voor mijn lichaam te zorgen en mij goed te voelen.

Focus je op wat je wel wilt en laat dat weer los We willen altijd meer en beter en dat zo snel mogelijk. We zijn gefocust op het resultaat en vergeten daarbij te genieten in het nu. Juist door te gaan leren om te genieten van de reis en het resultaat los te laten zal je zien dat je leven juist mooier wordt. Schrijf op wat je wil bereiken en waarom je dat wil bereiken. De meeste tijd van ons leven zijn we aan het reizen van doel naar doel. Maak die tijd extra fijn voor jezelf. Hoe jammer is het als je denkt dat je pas gelukkig kan zijn als je dat doel hebt bereikt. Focus op wat er goed gaat Het is heel normaal dat je vaak vergeet wat er goed gaat en vooral kijkt naar wat er nog niet goed gaat. Daarom is het goed om bij te houden wat je al hebt bereikt. Hoe klein het ook is. Tijdens moeilijke momenten is het heel fijn om dit te kunnen lezen om je weer te motiveren om door te gaan. Accepteer een terugval Je bent maar een mens en elk mens heeft soms een terugval. Maar omarm die terugval, want een terugval betekent dat je aan het groeien bent. Als jij besluit om je leefstijl om te gooien zal je hoe dan ook een terugval krijgen. Het is vooral belangrijk hoe je daar elke keer mee omgaat. Zet je door of gooi je de handdoek in de ring? Weet dat na elke terugval er weer ruimte is om te groeien. Voor mij helpt op dit soort momenten de mantra: Na flippen komt groei! Je raakt elke keer weer een nieuw plafond waar je weer doorheen moet breken. Kleine stapjes We zijn van nature liever lui dan moe. Ons brein houdt nou eenmaal niet van verandering en dat zal je ook merken als je ineens je hele voedingspatroon omgooit en van niets naar vier keer per week gaat sporten. Je brein gaat je hoe dan ook saboteren en je valt na een aantal weken weer terug in je oude patronen. Kies daarom voor kleine stapjes vooruit. Reflecteren en loslaten

Als we gezonde voornemens hebben willen we vaak zo snel mogelijk aan de slag met de doelen. We vergeten dan dat er nog een paar stappen misschien nog wel belangrijker zijn. Ik kwam er tijdens coachsessies achter dat we voor het stellen van doelen eerst moeten reflecteren en loslaten. Dit houdt in dat je terugblikt naar afgelopen jaar en loslaat wat je niet meer dient in de toekomst. Pas als je dat hebt gedaan kan je werken aan je nieuwe identiteit en doelen. BE DO HAVE Vaak denken we dat we pas gelukkig kunnen zijn ALS we een bepaald doel hebben behaald.

"Pas als ik slank ben kan ik echt genieten van het leven". Ik ben ervan overtuigd dat het juist omgekeerd werkt. Om echt anders te gaan leven en dat op een fijne manier (zonder weerstand) te kunnen doen zal je eerst iemand anders moeten zijn. Je maakt dus een shift in je identiteit. Als jij stopt met roken, maar jij voelt je nog steeds een roker zal het super moeilijk worden om het vol te houden. Een doel halen is dus nu al stappen in die persoon die jij wil zijn. Wie is die persoon die jij moet zijn om je doelen te behalen. Hoe denkt deze persoon? Hoe voelt deze persoon zich? Hoe gaat deze persoon om met een terugval?

Doe het niet alleen Juist omdat al deze dingen best intens zijn om aan te werken is het fijn om dat samen met een coach te doen. Ik heb zelf ook een coach omdat ik weet hoe krachtig het is als je iemand hebt die je motiveert om te groeien. Om hulp vragen is het meest krachtige wat je kan doen voor jezelf. Wat reminders voor jou: Kies vanaf vandaag wie jij wilt zijn en hoe jij je wilt voelen Stap vanaf vandaag in de persoon die jij wilt zijn Vertrouw op het proces Besef elke dag wat je wel hebt in je leven en laat los wat je nog niet hebt Bedenk je wat jij nodig hebt om dit echt te gaan voelen

22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page