Ik krijg zo vaak vragen over de poorten en of ze iets zeggen over je leefstijl. In deze blog wil ik het specifiek met je hebben over de honger naar suiker en welke poort daar meer over vertelt. Kennis over gezonde voeding is erg handig als je gezonder wilt gaan leven, maar niet genoeg. Als kennis genoeg was zou iedereen gezond eten en leven, maar ondanks alle kennis die er beschikbaar is lukt het maar weinig mensen om het vol te houden. Human Design kan je inzicht geven in jouw valkuilen. Poort 30 is daar een mooi voorbeeld van.
Poort 30 gaat over het verlangen om diep te voelen. Het gaat niet om de ervaring zelf, maar het gevoel wat het oplevert. Zowel de highs als de lows. Elk gevoel mag er zijn en vooral zonder oordeel. Het gaat ook om je verlangens erkennen en weten wat je echt wilt in jouw leven (en daar naar handelen).
De mooie kant van poort 30
In de ideale situatie volg jij met poort 30 jouw verlangens en laat je elke emotie die daarbij komt kijken er zijn. Je voelt wat je nodig hebt en dat geldt dus ook bij het maken van keuzes in je voeding en leefstijl. Je geniet van zowel je emoties als je verlangens en je snapt dat dit simpelweg bij jouw leven hoort. Je snapt dat emoties niet altijd een positief gevoel geven, maar soms juist ook pijnlijk kunnen zijn.
Als je poort 30 hebt, wees dan duidelijk over je verlangens, richt je op wat je wilt en blijf optimistisch. Ga voor je doelen, maar laat ook los wat het resultaat of de verwachting zal zijn. De valkuil van poort 30 Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel mensen is het een uitdaging om alle emoties te accepteren en er te laten zijn. Je vertrouwen in jezelf raak je kwijt en daarnaast ook je verlangens. Daarbij heeft dit bij veel mensen effect op het eetgedrag en juist daar wil ik het over gaan hebben. Al jarenlang zie ik dat die emotionele golven zorgen voor een honger naar suiker om emoties weg te drukken of juist bij extreme blijheid. Als je poort 30 hebt en je hebt de neiging om emoties weg te drukken mis je een groot deel van wie jij echt bent. Hoe meer je die emoties wegdrukt, hoe meer het je juist gaat overnemen. Zie het een beetje als een strand bal die je onderwater probeert te drukken. Het is dus juist zo belangrijk dat jij gaat vertrouwen op jouw pad en alle emoties die daarbij komen kijken.
Meer behoefte aan suiker
We gebruiken vaak suiker om met emoties om te gaan. Niet alleen negatieve emoties, maar ook juist als we ons goed voelen. Eten is dan een soort uitlaatklep om met emoties om te gaan. In plaats van de emoties echt voelen kies je ervoor om de emoties te gaan overstemmen met eten (Wat in dit geval voornamelijk suiker is).
Het kan ook zijn dat je juist meer behoefte hebt aan suiker als je leegte ervaart in je leven. Je emoties zijn gedempt en je leven begint wat “saai” te voelen en je wilt weer even die rush voelen. Suiker verhoogt de dopamine niveaus in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met het beloningssysteem van de hersenen. Wanneer je suiker of andere plezierige stoffen consumeert, wordt dopamine vrijgegeven. Wat zorgt voor gevoelens van plezier en beloning. Het probleem is dat je steeds meer suiker nodig gaat hebben om hetzelfde gevoel te ervaren. De hoeveelheid suiker zorgt in je lijf voor extreme pieken en dalen in je bloedsuiker wat ook weer zorgt voor meer emoties en onrust.
Je komt dus in een vicieuze cirkel terecht. Als mensen met mij 1-op-1 werken in een traject leg ik daarom ook uit dat het zo belangrijk is om je bewust te zijn van dit proces. Als jij poort 30 hebt gedefinieerd is het dus verstandig om te gaan onderzoeken hoe jij met je emoties omgaat en of jij soms die leegte wilt opvullen. Voor mij was dit echt een eye-opener, want ook al heb ik zoveel kennis over Human Design en voeding. Alsnog liep ik elke keer vast op mijn hoge behoefte aan suiker. Pas toen ik ben gaan onderzoeken waar het vandaan kwam en gaan toepassen ging het beter.
Als jij poort 30 niet gekleurd hebt in je design bet tekent niet dat je dit nooit ervaart. Grote kans dat je juist wel af en toe dit herkent, maar besef je dan goed dat dit niet van jezelf is. Deze energie komt van een ander. Of het is natuurlijk goed mogelijk dat een ander onderdeel in jouw design zorgt voor de hogere behoefte aan suiker. Het is niet zo zwart-wit.
Teveel aan suiker heeft effect op allerlei processen in je lichaam. We weten dat suiker gevolgen heeft voor ons lijf, maar beseffen niet altijd dat het ook gevolgen heeft vanuit het perspectief van je design. Het zorgt er voor dat alles minder goed stroomt en je minder goed in je lijf kan komen om je autoriteit te kunnen voelen.
Effect van stress
Teveel stress heeft effect op je verteringsysteem. Veel mensen merken dit heel duidelijk doordat ze dan buikpijn krijgen. Wat ook weer effect heeft op je wortel center en zo in feite op heel je design. Hier deel ik meer over in mijn andere blogs.
De conclusie is dat je zowel aan de slag wilt gaan met je suikerinname als de mate waarin je stress ervaart. Hieronder geef ik je gelijk al wat tips om mee aan de slag te gaan. Wat je kan doen als je dit herkent:
- Het is niet gek dat je af en toe meer behoefte hebt aan suiker. Ga het dus vooral niet wegdrukken, maar ga opzoek naar gezondere alternatieven. Wees je vooral bewust waarom je die behoefte aan suiker hebt. Is het omdat je iets niet wil voelen, omdat je een leegte voelt of misschien wel iets anders? - Accepteer jij al jouw emoties, dus ook de minder fijne? Als dit niet zo is mag je juist daarmee aan de slag gaan. - Herken de momenten in jouw dag waar jij vervulling zoekt in de vorm van suikers. Dus waar jij leegte wilt opvullen? Ga jij uit verveling eten? - Ga samen in een traject van 6 maanden met mij aan de slag om echt die transformatie te gaan ervaren. Met behulp van mijn expertise in Human Design en voeding, samen met persoonlijke begeleiding, zul je stap voor stap ontdekken hoe je jouw relatie met suiker kunt transformeren. Klik hier voor meer informatie.
Kommentare