top of page

Hoe jij het beste kan eten volgens jouw Human Design (Color)

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023

Disclaimer: Voordat je verder leest wil ik je wel even meegeven dat Human Design GEEN voedingsdeskundige is en dat het niet zo zwart-wit is als je hieronder leest. Als je aan de slag wilt gaan raad ik je daarom echt aan om met een voedingsdeskundige samen te gaan kijken naar je eetpatroon. Ik kan je daarbij helpen of ga opzoek naar iemand anders waar jij je goed bij voelt. Als je gaat Googlen op voeding en Human Design kom je al gauw uit bij het Primary health system van Human design. Uiteindelijk is het belangrijkste dat iemand zijn of haar energietype, strategie en autoriteit echt begrijpt en kan leven. Daar begint het allemaal mee. Het Primary health system is een verdieping waarbij je kan ontdekken hoe je vertering het beste werkt. Daaronder valt jouw Color. Het laat zien in welke omstandigheden jij het beste kan eten, dus niet wat je moet doen! Er zijn 12 manieren waarop wij ons voedsel verteren. Ieder persoon heeft 1 manier wat bij hem of haar past. Er is zoveel informatie als het gaat om gezond eten. Wat wel of niet goed voor ons is. Het jammer is dat deze informatie ons vaker verward dan dat het ons helpt en daardoor lekken we nog meer energie. Binnen Human Design zijn er meerdere stappen om tot jouw hogere zelf te komen en de eerste is jouw vertering in orde krijgen. Waarom? Als jij je fysiek goed voelt en als jij lekker in je vel zit heb jij meer energie. Meer energie om vervolgens spiritueel en mentaal te groeien. Als jij last hebt van maagzuur, opgeblazen buik, buikpijn dan is het laatste waar jij mee bezig bent om de beste versie van jezelf te zijn. Het houdt je groei letterlijk tegen! Groei en succes is onmogelijk als jij je fysiek niet goed voelt! Je vertering is dus mega belangrijk om überhaupt bij je genius te komen! Als jij je color combineert met jouw tone (zie bestandje) heb jij jouw eigen unieke manier ontdekt hoe jij het beste eten verteert en de juiste keuzes maakt. Let op! Dit is niet iets wat je in een paar weken onder de knie moet hebben of dat je ineens alles om moet gooien. Begin met datgene waar jij je comfortabel bij voelt en hou het klein! Elke kleine mini verandering geeft al resultaat. Het is dus niet alles of niets! Geloof me jouw systeem wordt er ook echt niet blij van als jij ineens alles omgooit. Kies altijd voor de weg van de minste weerstand. Kijk samen met je coachee naar wat voor die persoon op dit moment haalbaar is en een makkelijk begin.

De 12 manieren:


Taste (Gatherer) Open: Het is voor jou gezond om elke keer weer dezelfde maaltijden te eten. Dit omdat jouw systeem wat ouder is. Gebaseerd op de tijden dat mensen geen keuzes hadden in hun maaltijd en aten wat de natuur in dat seizoen beschikbaar had. Ze gingen goed op elke dag weer hetzelfde ontbijt, lunch en avondeten. Luister dus niet naar de gezondheidsindustrie die je vertelt dat je elke dag weer allerlei gekkigheid aan je maaltijden zou moeten toevoegen. Dus als jij voelt dat je elke dag met havermout wilt ontbijten, waarom niet?! Jouw smaakpapillen proeven gelijk bij een nieuw voedingsmiddel of het wel of niet goed voor je is en toe te voegen aan je dagelijkse routine. Het is dus goed voor jou om wel open te staan om nieuwe dingen te proberen. Als je een hap van iets neemt en je vindt het lekker zul je zien dat je dit vaker wilt eten en waarschijnlijk voor langere tijd. Jouw systeem is lekker actief en dus heeft het ook voldoende benzine nodig. Vasten kan maar let wel op dat je niet te weinig eet! Jij gaat ook wat lekkerder op wat meer routine in je maaltijden. Routine geeft jou rust en dus is het oké als jij besluit dat jij elke dag havermout wilt eten als ontbijt. Closed: Het is voor jou gezond om elke keer weer dezelfde maaltijden te eten. Dit omdat jouw systeem wat ouder is. Gebaseerd op de tijden dat mensen geen keuzes hadden in hun maaltijd en aten wat de natuur in dat seizoen beschikbaar had. Ze gingen goed op elke dag weer hetzelfde ontbijt, lunch en avondeten. Luister dus niet naar de gezondheidsindustrie die je vertelt dat je elke dag weer allerlei gekkigheid aan je maaltijden zou moeten toevoegen. Dus als jij voelt dat je elke dag met havermout wilt ontbijten, waarom niet?! Nou komt het verschil met iemand die een open taste heeft. Jij hoeft niet elke keer nieuwe dingen te proberen als je die behoefte niet voelt. Jij kan zonder te proeven al weten of je het wel of niet wilt. Alleen al door ernaar te kijken weet jouw instinct of het wel of niet goed voor je is. Kom je iets tegen waar je een goed gevoel bij hebt? Voeg het dan toe aan je dagelijkse routine. Omdat je brein passief is werkt het voor jou het beste om niet teveel vast te houden aan strenge routines/regels. Forceer het vooral niet! Je gaat je echt beter voelen als je jezelf wat meer ruimte geeft en wat meer go with the flow gaat.

Appetite (Hunter)

Alternating: Jouw bovenste linker pijl wijst naar rechts. Dit geeft aan dat jouw brein passief is. Het betekent dat jij niet constant informatie tot je moet nemen. Jij mag selectief zijn in welke informatie jij en welke informatie jij niet tot je wilt nemen. Helpt de informatie jou om beter te worden? Omdat jij een passief brein hebt heb je ook minder eten nodig dan iemand met een actief brein. Vaak zie je dat mensen met een passief brein goed kunnen vasten. Dit heeft natuurlijk niks te maken met te weinig eten, want dat is voor niemand goed! Jij hebt het oudste systeem van alle types. Als je kijkt naar de oertijd verzamelde mensen hun eten. Ze namen overal een beetje van mee en verzamelde zo hun eten. Het is gezond voor jou om te houden van koken en eten in een restaurant. In deze tijd gebruiken we soms wel 10 ingrediënten in 1 maaltijd en dat werkt niet voor jou. Kies een paar ingrediënten die jouw aanspreken en maak daar een maaltijd van. Superfoods zijn dus niet bepaald jouw ding. Voor jou werkt het goed om een paar ingrediënten te kiezen en daar een maaltijd van te maken, MAAR deze niet te (teveel) mixen met elkaar. Consecutive: Hoe simpeler jij eet, hoe beter! Net als bij de alternating appetite heb jij het oudste verteringssysteem. Vroeger was er beperkt voedsel te vinden en waren de maaltijden dus ook een stuk simpeler dan anno 2022! Als ze in de oertijd langs een appelboom kwamen bestond de maaltijd uit appels. Ze aten wat er beschikbaar was op dat moment. Jouw pijl wijst naar de links. Jij hebt dus een actief brein. Jouw brein staat nooit stil en verbrand veel calorieën. Jij hebt dus ook voldoende energie nodig! Vasten werkt voor jou vaak averechts. Jij bent een hunter. Dat betekent dat je gemaakt bent om simpel te eten. Het allerbelangrijkste is dat jij selectief bent in wat je eet. Dit kan heel uitdagend zijn in de tijd waarin wij leven. Onze maaltijden worden namelijk steeds complexer. Jij voelt zoveel meer energie en opluchting als jij minder ingrediënten eet. Maak je niet druk om dat je niet voldoende variatie hebt, want je mag echt wel wat meerdere soorten dingen eten. Maak het vooral niet te ingewikkeld.

Het werkt voor jou simpelweg heel goed om 1 ding tegelijk te eten. Stel jij eet normaal een salade met 20 dingen. Vraag jezelf dan af: wat kan ik vandaag uit de salade halen waar ik minder zin in heb. Als jij veel opties hebt om te eten is het goed om de dingen te kiezen die het voor jou echt waard zijn om te eten. Hoe meer jij kan uitsluiten wat op dat moment niet nodig is, hoe beter. Ook al zegt iemand anders dat jij 10 ingrediënten in je salade moet doen! Zorg dat je bij elke maaltijd een voldoening voelt. Eet dus zeker niet te weinig! Leer je hongergevoel te herkennen. Omarm de simpelheid in je maaltijden!

Thirst (Transformer)

Hot: Jouw systeem is wat cooler en dus is warmer eten optimaal voor jou om goed te functioneren en alles wat meer in balans te brengen. In die staat komt jouw genius ook meer tot uiting (wat natuurlijk voor alle types geldt). Ideaal gezien eet jij zoveel mogelijk voeding wat dezelfde temperatuur heeft als je lichaam of daarboven. Er is dus een reden voor waarom jij niet zo lekker voelt na een koude smoothie in de ochtend. Misschien voel je je daarna nooit voldaan of is je focus daarna weg. Dit is je lijf die jou verteld dat het anders kan! Jouw systeem is lekker actief en dus heeft het ook voldoende benzine nodig. Vasten kan maar let wel op dat je niet te weinig eet! Jij gaat ook wat lekkerder op wat meer routine in je maaltijden. Routine geeft jou rust en dus is het oke als jij besluit dat jij elke dag havermout wilt eten als ontbijt.


Cold: Jij hebt een warm systeem. Daarom mag je ook koud(er) eten. Zodat je lijf in balans komt. Zowel jouw lichaam als brein functioneren dus beter als je eten eet wat lager is dan jouw lichaamstemperatuur. Het hoeft dus echt niet ijskoud te zijn! Denk aan: sapjes, fruit, groente, salades, sushi bowls, etc. Stel je eet een gerecht uit de oven. Laat het dan even afkoelen en eet er bijvoorbeeld iets kouds bij. Het gaat er dus niet om dat je nu ineens altijd alleen nog maar koud mag eten.

Probeer pittig eten te vermijden, omdat dit je lijf opwarmt. Combineer dus warm eten met iets kouds ernaast, zoals een salade of koud drankje.

Omdat je brein passief is werkt het voor jou het beste om niet teveel vast te houden aan strenge routines/regels. Forceer het vooral niet! Je gaat je echt beter voelen als je jezelf wat meer ruimte geeft en wat meer go with the flow gaat.


light (Watcher) Direct: Als jij wil focussen en je systeem goed wil laten werken zal je dit het beste kunnen doen in direct licht. Jouw systeem heeft licht nodig om je eten te verteren. Licht zet je systeem aan om het beste te functioneren. Dus zorg dat je altijd eet in de buurt van grote ramen en veel licht. Opstaan en de gordijnen gelijk open doen werkt dus goed voor jou. Zoals bij alle types werkt het voor iedereen weer anders en mag je dat gaan ontdekken. Je kan prima nog eten in de avond, maar wie weet werkt het voor jou goed om overdag wat zwaarder te eten. Het avondeten is dan minder belangrijk dan bijvoorbeeld je ontbijt en lunch.


Jouw systeem is lekker actief en dus heeft het ook voldoende benzine nodig. Vasten kan maar let wel op dat je niet te weinig eet! Jij gaat ook wat lekkerder op wat meer routine in je maaltijden. Routine geeft jou rust en dus is het oke als jij besluit dat jij elke dag havermout wilt eten als ontbijt.

Indirect: Jouw systeem is gevoelig voor licht. Het heeft zacht en donker licht nodig om goed te kunnen verteren en goed na te kunnen denken. Jouw systeem werkt dus het beste als de zon onder is gegaan. Het is dus het beste om de grootste maaltijden in de avond te eten. Waarschijnlijk zul je merken dat als jij overdag super zwaar eet dit juist je energie wegneemt. Let op: Het is ook niet het doel om dan maar de hele dag te gaan vasten!! Het gaat erom dat je leert om kleine aanpassingen te doen. Eet je in een restaurant? Kies dan een restaurant uit met fijn licht en niet grote felle lampen. Zonlicht maakt jouw brein relaxt. Donker maakt je juist actief. Als je dus wil focussen kies dan voor gedimd licht en niet een ruimte met heel veel lampen/licht. Wat dus kan helpen is een blauw licht bril te dragen als je achter je laptop werkt. Zorg dat je elke dag genoeg rustmomenten hebt om je brein ruimte te geven om na te denken.

Ook werkt het voor jou goed om voor het slapen gaan even geen beeldschermen meer aan te hebben. zodat je brein even wat tijd kan doorbrengen in zacht licht. Zodat je brein nog even wat dingen kan verwerken. Je zult zien dat als je dat niet doet je in je bed gaat liggen piekeren en niet in slaap komt. Zonlicht is dus wel goed voor jou om te relaxen, maar niet als je wilt focussen of tijdens het eten. Omdat je brein passief is werkt het voor jou het beste om niet teveel vast te houden aan strenge routines/regels. Forceer het vooral niet! Je gaat je echt beter voelen als je jezelf wat meer ruimte geeft en wat meer go with the flow gaat. Touch (Déterminer) Calm: Jij hebt een actieve mind, wat ook nog de neiging heeft om te actief te zijn soms. Voeding kan je dus letterlijk tot rust brengen. Je moet op een manier eten wat voor jou kalmerend werkt. Zo komt je systeem wat meer in balans. Als je hier het meeste uit wilt halen zul je merken dat je het beste gaat op eten in rust. Bij mensen waar jij je relaxt bij voelt of alleen. Eten is voor jou echt een ritueel wat ook een moment is voor jou om even stil te staan. Rustig en kalm eten en niet gehaast onderweg wat naar binnen proppen. Ontdek of er bepaalde voeding is of situaties zijn waardoor jij sneller gaat eten? Kijk dan wat je daaraan kan veranderen? Je hoeft dus niet helemaal te stoppen met bijvoorbeeld uit eten te gaan. Je kan ervoor kiezen om anders in die situatie te stappen met meer rust.


Kalm zijn zorgt voor meer helderheid. Als jij leert om echt bewust en in rust te eten zal je ook meer bewust worden van wel of niet goed voor je is. Jouw systeem/brein is lekker actief en dus heeft het ook voldoende benzine nodig. Vasten kan maar let wel op dat je niet te weinig eet! Jij gaat ook wat lekkerder op wat meer routine in je maaltijden. Routine geeft jou rust en dus is het oke als jij besluit dat jij elke dag havermout wilt eten als ontbijt. Nervous: Jezelf omgeven met prikkels en stimulatie werkt positief voor jou en je lijf. Jouw brein is van nature passief en rustig en dus heeft het signalen nodig om actiever te worden. Voor jou kan het bijvoorbeeld goed werken om onderweg te eten, terwijl je met iemand in gesprek bent. Best lastig als we altijd leren dat je juist als een soort monnik in stilte zou moeten eten. Tips voor jou: Neem voor de maaltijd een snack zoals wortel met hummus. Dit zet jouw systeem aan. Sowieso werkt snacken goed voor jou. Neem tijdens het koken alvast wat hapjes van de maaltijd. Sowieso is koken goed voor jou omdat het al jouw zintuigen stimuleert. Wees dus niet bang om staand te eten of terwijl je autorijdt. Als jij niet eet of werkt hou jij juist van rust, want dat is jouw natuurlijke staat van zijn. Wat ook kan helpen is om wat meer prikkels om je heen te hebben tijdens het eten zoals een podcast of muziek.


Omdat je brein passief is werkt het voor jou het beste om niet teveel vast te houden aan strenge routines/regels. Forceer het vooral niet! Je gaat je echt beter voelen als je jezelf wat meer ruimte geeft en wat meer go with the flow gaat.

Sound (Listener) High: Jouw systeem heeft stimulatie nodig van geluiden en prikkels om je voeding goed te kunnen verteren. Of dat nou tv, podcast, muziek, mensen zijn het maakt niet zoveel uit. Om deze reden kan eten in een restaurant voor jou heel goed werken. Zelf eten voor de tv is voor jou een hele nuttige manier om je systeem lekker in gang te houden. Dus laat los dat je mindful en in rust zou moeten eten. Stiekem natuurlijk best fijn om te weten lijkt me!

Zoek wel uit welke stimulatie voor jou werkt, want dat is natuurlijk voor iedereen anders. Probeer wat dingen uit en beoordeel dan wat bij jou past. Er is dus geen goed of fout hierin. Of jij nou van klassieke muziek houdt of hardrock. Zie het als een experiment (zoals alles binnen HD ;)).

Jouw systeem is lekker actief en dus heeft het ook voldoende benzine nodig. Vasten kan maar let wel op dat je niet te weinig eet! Jij gaat ook wat lekkerder op wat meer routine in je maaltijden. Routine geeft jou rust en dus is het oke als jij besluit dat jij elke dag havermout wilt eten als ontbijt. Low: Jouw systeem wordt er heel blij van als jij in rust en stilte eet. Als er teveel geluiden en prikkels zijn wordt je systeem te veel gestimuleerd en dat werkt averechts voor jou. Je zal ook merken dat je überhaupt moeilijker kan nadenken met teveel prikkels om je heen. Dat wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld niet van muziek houdt.


Waarschijnlijk hou je juist van muziek en gezelligheid, maar niet om in te werken en te focussen. Je brein gaat dus beter op wat meer rust. Het is trouwens niet alles of niets. Je hoeft echt niet in totale stilte te gaan eten. Zorg dat je elke dag in iets meer stilte en rust gaat eten en kijk wat dit al voor je doet. Vermijd wat vaker om te eten in grote groepen en drukte. Ook als je alleen bent kan je meer in rust eten door bijvoorbeeld even geen tv te kijken of op je telefoon te zitten. Luister naar zen muziek in plaats van hardstyle tijdens het eten.

Pas aan waar jij je goed bij voelt en je zult merken dat dit al een huge verschil gaat maken voor je. Omdat je brein passief is werkt het voor jou het beste om niet teveel vast te houden aan strenge routines/regels. Forceer het vooral niet! Je gaat je echt beter voelen als je jezelf wat meer ruimte geeft en wat meer go with the flow gaat. Wil jij graag zelf in de praktijk aan de slag met eten volgens je design, maar vind je het lastig waar je moet beginnen? In mijn online training neem ik je stap voor stap mee in dit proces. Kijk hier voor meer informatie.365 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page