top of page

Loskomen van eetregels met Human Design

Bijgewerkt op: 10 nov. 2021

De meeste vragen die ik krijg over Human Design gaan over voeding. Als holistisch diëtist blijft voeding mij natuurlijk fascineren en sta ik open voor nieuwe inzichten en vooral om nieuwe dingen te leren over voeding en ons lichaam. Hoe meer ik mij verdiep in Human Design en voeding, hoe meer alles op zijn plek begint te vallen bij mij.


Als HSP'er ben je vaak al heel bewust wat voeding in je lichaam kan doen. Als je te weinig eet word je snel licht in je hoofd en zelfs angstig. Ook teveel eten kan ervoor zorgen dat je minder focus hebt. De meeste hoog sensitieve mensen reageren ook heel sterk op bepaalde voedingsmiddelen, zoals cafeïne en suiker.


Als ik ergens in geloof is het wel dat we veel meer moeten leren luisteren naar ons lichaam en wat het nodig heeft. Als het gaat om voeding zijn we constant in ons hoofd bezig met wat wel of juist niet goed voor ons is.


Hoe meer je in je hoofd zit, hoe meer je jezelf blokkeert om te groeien. Constant in je hoofd bezig zijn met wat wel of niet gezond voor je is werkt dus averechts.


Gezond eten zou een tweede natuur moeten zijn en niet iets waar je constant over na moet denken. Er is zoveel te vinden over gezonde voeding en dat veroorzaakt alleen maar meer ruis en overprikkeling.

Nog VEEL te veel HSP vrouwen zoeken de antwoorden om gezonder te leven buiten zichzelf, terwijl het antwoord al in jou zit! We zijn geconditioneerd om met ons hoofd beslissingen te maken, terwijl je hoofd daar niet voor is bedoelt. Je kan je hoofd gebruiken als je nieuwe dingen wil leren of dingen wil oplossen, maar beslissingen maak je het beste met je lichaam.


De enige detox die we nodig hebben is een informatie detox! Het gaat er dus niet om dat je meer gaat leren over wat gezond is, maar juist meer gaat voelen.


Als afgestudeerd diëtist weet als geen ander hoe lastig dat is. Ik ben opgeleid om elk voedingsmiddel te beoordelen en te scannen of het wel of niet gezond is.


Ik had afgelopen jaren zoveel eetregels ontwikkeld en het enige wat het deed was mij meer onrust geven. Nu heb ik leren luisteren naar wat mijn lichaam nodig heeft dankzij mijn Human Design. Een paar oefeningen om met eetregels om te gaan:


Oefening 1:

- Schrijf op elke overtuigingen jij hebt als het gaat over gezonde voeding. Wat is in jouw ogen gezond en wat is ongezond?

- Kloppen deze overtuigingen? Weet je dat 1000% zeker?

- Wat voor gevoel geven deze overtuigingen jou? Hoe kom je los van deze overtuigingen? Volgens Human Design is dat niet iets wat je even snel doet. Dat heeft tijd nodig, maar is zeker mogelijk. Ga jezelf niet dwingen om dingen te eten waarvan je nu de overtuiging hebt dat ze niet goed voor je zijn. Bouw het langzaam uit. Als je meer gaat verdiepen in je design leer je hoe jij beter kan gaan luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Oefening 2: - Maak een lijst van groente, fruit, bonen en granen waarvan jij gelooft dat ze gezond zijn en die je ook nog eens lekker vindt. - Kies daar elke dag meerdere dingen uit om te eten. Je zult zien dat je na een tijdje je lijst wilt uitbreiden en zo nieuwe dingen gaat proberen.

Hoe zit het met discipline en Human Design? We mogen loskomen van het idee dat je simpelweg discipline nodig hebt om gezonder te eten. Wist jij dat niet iedereen van nature discipline heeft en dat je dit kan zien aan je chart? Als je je chart erbij pakt en kijkt naar de 4 pijlen (2 rechts naast het hoofd en 2 links). De twee linker pijlen zeggen veel over jouw discipline en voedingspatroon. Daarom wil ik die hier met jou bespreken. Wil je ook meer weten over de andere pijlen? Stuur mij dan een berichtje en dan kunnen we in een sessie in jouw design duiken.

De onderste linker pijl staat voor discipline.


Wijst jouw pijl naar links? Dan heb je van nature een bepaalde mate van discipline. Als deze groep voelt dat iets goed voor ze is doen ze het makkelijk. Het is dus belangrijk dat je wel kiest voor dingen die goed voelen vanuit je lijf en niet vanuit je hoofd.

Wijst jouw pijl naar rechts?

Jij hebt van nature niet altijd discipline om iets vol te houden. Je hoeft jezelf dus ook geen druk op te leggen dat je op een bepaalde manier zou moeten eten. Go with the flow. De ene dag kan koolhydraatarm eten voor jou werken en een dag later kan het wat anders zijn. Leef in het moment en leer in het moment aanvoelen wat jouw lichaam nodig heeft.

De bovenste pijl links zegt iets over de consistentie van jouw voedingspatroon.


Wijst jouw pijl naar links?

Dan heb jij een actief brein en heb je daardoor constant energie nodig. Een langere tijd niet eten (vasten) werkt vaak voor jou averechts. Het is prima als je dit wil uitproberen, maar ga nooit over je grenzen heen. Ik heb deze pijl naar links staan en ik weet van mijzelf dat ik echt goed ga op vaste tijden eten en vooral genoeg eten!


Wijst jouw pijl naar rechts?

Jouw brein is passief en daardoor heb jij waarschijnlijk minder behoefte aan veel eten. Jij gaat lekker op vasten en hebt niet zozeer het standaard ritme nodig van 5 keer per dag eten.


Download mijn gratis Ebook met daarin nog meer veel meer over Human Design, HSP'er zijn en een gezonde leefstijl. Vul het formulier hieronder in en ontvang het Ebook direct in je mailbox. Als je nog vragen hebt over jouw Human Design hoor ik het graag.


963 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page