top of page

Magnesium en stress

Als mens hebben wij bepaalde levensbehoefte zoals water en zuurstof, maar wat zijn onze levensbehoefte als we veel stress ervaren? Maar heel weinig mensen zijn zich bewust dat juist voeding heel veel kan doen bij stress en dan vooral het mineraal Magnesium. Ook wel het “het anti-stress mineraal” genoemd en dat is niet voor niets, want het mineraal helpt je namelijk te ontspannen.

Bij veel stress kan de inname van magnesium de scherpe kantjes eraf halen. Als jij je over het algemeen best relaxt voelt en weinig stress ervaart zal je al snel voldoende binnen krijgen met de juiste voeding. Bij veel stress is het verstandig om te kijken of je op andere manieren extra magnesium binnen kan krijgen. Klachten bij een tekort

Er komen steeds meer onderzoeken die het verband onderzoeken tussen psychische klachten en magnesium. Dit omdat een magnesiumtekort vaak voorkomt bij psychische klachten zoals stress. De volgende klachten kunnen voorkomen bij een magnesiumtekort: - slaapproblemen - nervositeit - snel geïrriteerd - onrustig voelen (stress en/of angstig) - spierkrampen - vermoeidheid en lusteloosheid

De vicieuze cirkel

Je lichaam heeft bij fysiek en emotionele stress extra magnesium nodig. Als je stress hebt maakt je lichaam meer adrenaline en cortisol aan en daardoor wordt er meer magnesium gebruikt. Een tekort vergroot op zijn beurt ook weer stress en zo kom je in die neerwaartse spiraal terecht.


Voeding Voeding is altijd het eerste wat je aanpakt als je meer magnesium binnen wil krijgen. Je lichaam kan niet uit zichzelf magnesium aanmaken en dus zouden we het uit onze voeding moeten halen, maar welke voedingsmiddelen bevatten magnesium? Hier een aantal op een rij: - Groene bladgroente (Spinazie, andijvie, boerenkool, etc) - Rauwe cacao - Avocado - Bananen - Zeewier - Melk - Vlees - noten


Supplementen Wanneer kies je nou voor een supplement? Meten is weten, dus bij twijfel is het zeker aan te raden om een bloedtest te doen. Echter, de gouden standaard voor de totale magnesiumstatusbepaling is de magnesium intraveneuze belastingtest. Meer hierover kan je vinden op de website van de Natuur Diëtisten.


Bij stress verbruikt je lichaam veel meer magnesium en wordt het lastig om dit met voeding aan te vullen. Dan is het wel aan te raden om te kiezen voor een supplement. Kies wel voor de juiste variant, omdat niet alle Magnesium supplementen goed opneembaar zijn in het lichaam. Raadpleeg altijd een deskundige voordat je supplementen aanschaft. Het juiste supplement hangt namelijk heel erg af van verschillende factoren wat dus per persoon verschilt.


Wondermiddel

In mijn ogen is er nog veel te weinig aandacht voor magnesium bij stress. Nou is het niet zo dat magnesium een wondermiddel is en ervoor zorgt dat je nooit meer stress ervaart. Wel geloof ik dat het de scherpe kantjes eraf kan halen en dat het in combinatie met andere aanpassingen mooie resultaten kan geven naar een ontspannen leven met minder stress. Ook bij slaapproblemen kan de juiste inname van Magnesium verbetering geven. Als je hierover meer wil weten kan je mij altijd een berichtje sturen, want ik help je graag.

Klik hier voor meer informatie en voor een snelle check die je kan doen om te ontdekken of je mogelijk een magnesiumtekort hebt.


65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page