top of page

Voeding en geluk

De 6 ingrediënten naar een gelukkiger leven: beweging, mindset, ontspanning (stress), slaap, hormonen en je voeding hebben allemaal invloed op jouw geluksgevoel. Als één van deze ingrediënten uit balans is dan is de kans heel groot dat de rest ook uit balans is. Precies om die reden behandel ik ze altijd allemaal in mijn trajecten.


Ik wil wat dieper ingaan op het effect van voeding op je geluksgevoel. Ik denk dat maar weinig mensen zich hier bewust van zijn. Toch komt het wel steeds meer en lees je er steeds meer over. Steeds vaker wordt er gesproken over het verband tussen somberheid en voeding. Er zijn ook steeds meer onderzoeken naar het effect van voeding bij ADHD, depressie en autisme. Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de kinderen met ADHD die meededen aan het de brain-studie gedragsverbeteringen lieten zien na een aangepast dieet. Hoe ik dit zie?

Voeding is heel krachtig en heeft zeker effect op hoe wij ons voelen. Toch zal je je gehele leefstijl moeten aanpassen (de 6 ingrediënten)om meer rust en geluk te kunnen ervaren. Ik geloof zeker dat voeding effect heeft op de andere 5 ingrediënten.


Hoe drukker we zijn, hoe ongezonder we vaak eten. We zitten niet lekker in ons vel en nemen vaak onze toevlucht in voedingsmiddelen die er juist voor zorgen dat we in een vicieuze cirkel komen van stress en voeding. Juist in stressvolle periodes zouden we gezonder moeten eten, omdat we dan ook meer voedingsstoffen verbruiken. Toch gaan we dan juist in die periodes ongezond eten. Hoe zorg je dan dat je uit die vicieuze cirkel komt en wat kan je dan beter eten? Vezels

Om je bloedsuiker stabiel te houden en energiek te voelen zal je meer vezels moeten eten. Vezels hebben een positief effect op je darmen en je darmen staan weer in verbinding met je brein. Voedingsmiddelen met vezels: groente, fruit, volkoren brood, volkoren pasta, zilvervliesrijst, havermout en peulvruchten. Omega 3

Als je veel stress ervaart kan dit ontstekingen in je lichaam bevorderen en het risico op hart- en vaatziekten neemt toe. Omega 3-vetzuren kunnen de slechte invloed van stress op je lichaam verminderen. Steeds meer studies zijn aan het onderzoeken wat het effect is van omega 3 op onze gemoedstoestand. Vette vissoorten zitten vol met omega 3, maar ook plantaardige producten, zoals: walnoten en lijnzaad. Ik zou adviseren om 2 maal per week vette vis (biologisch) te eten en daarnaast plantaardige producten te gebruiken.


Magnesium Als je darmen slecht functioneren is de kans groter dat je een magnesium tekort hebt. Lusteloosheid, vermoeidheid en krampen kunnen een gevolg zijn van een magnesiumtekort. In periodes van stress heb je extra magnesium nodig. Hoe lager het magnesium gehalte in je bloed, des te gevoeliger je bent voor stress. Magnesium zit in avocado, verse groente, noten en zaden, cacao, volkoren graanproducten, zuivel en vlees.

Het is belangrijk dat je een gevarieerd en zo gezond mogelijk voedingspatroon gecreëerd wat bij jou past. Ga dus niet zomaar een schema op volgen, maar zorg juist dat je ontdekt wat jouw lichaam nodig heeft. En zorg dat je voldoende water drinkt op een dag (circa 2 liter).


Over een paar weken start mijn opleiding specialist in psyche en voeding. Ik zal daarom nog veel meer gaan delen over voeding en jouw geluksgevoel. Het belangrijkste is om te realiseren dat ieder mens anders is en iedereen een ander op maat gemaakt advies nodig heeft. Ga dus niet zelf experimenteren zonder ondersteuning van een diëtist of arts.


46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page