top of page

Gelukkiger en gezonder door vroeg op te staan.

Zoals ik al eerder aangaf heb ik zelf slaapproblemen gehad. Vaak sliep ik pas rond 2 uur en dus ging ik echt niet op mijn vrije dag opstaan voor 10:00. Totdat ik de boeken The miracle morning en de 5am club ging lezen en mij ineens ging verdiepen in wat vroeg opstaan kan doen met je productiviteit en je humeur. Ik ontdekte dat er heel veel mensen zijn die (vrijwillig!!) om 5:00 opstaan om productiever en energieker de dag te beginnen.


Ik was mijn studie Voeding en Diëtetiek begonnen en had door mijn werk niet heel veel tijd om te studeren. Daarnaast wou ik heel graag sociale dingen blijven doen en had ik na 15:00 in de middag vaak totaal geen focus en energie meer. Vroeg opstaan was dus een must om goed te kunnen studeren.

Daarnaast merkte ik dat ik mij de hele dag veel beter voelde als ik vroeg (tussen 6:00 en 7:00) opstond dan als ik om 10:00 uit mijn bed kwam en dan eerst beetje op social media ging scrollen tot 12:00 en dan vervolgens half gaar mijn bed uit rolde. Zo is mijn ritme langzaam stapje voor stapje verandert naar wat het nu is. Nog even op een rijtje wat het je oplevert:

  • Meer focus, motivatie en productiviteit

  • Meer voldoening/geluksgevoel

  • Meer tijd om gezond te ontbijten

  • Werken aan iets waar je normaal nooit aan toe komt

  • Tijd om te sporten

  • Meer energie en tijd om leuke dingen te doen met vrienden familie

Het gevoel dat jij om 9:00 al taken hebt gedaan en de rest van de wereld net wakker wordt is datgene wat je productiever laat voelen en zijn!

Werken aan betere ochtenden zorgt voor betere dagen, weken, maanden en jaren.

Vroeg opstaan kan je leren

In mijn online cursus leg ik de deelneemsters uit dat als je patronen wil doorbreken je niet ineens het roer moet omgooien. Stel jij staat nu vaak op een vrije dag op tussen 9:00 en 10:00 en je hebt de gewoonte om gelijk op je telefoon te kijken. Ga dan niet nu ineens elke dag om 5:00 opstaan en een uur mediteren. Dat ga je niet volhouden op lange termijn. Bouw het langzaam op. Sta bijvoorbeeld eerst om 8:00 op en kijk pas op je telefoon om 8:30. Drink rustig je koffie/thee en start met een morning journal. Ga iets doen waar je energie van krijgt en plan dit in. Misschien wil jij al jaren een boek schrijven. Die magische uurtjes in de ochtend zijn daar perfect voor.

Even een voorbeeld schema van wat je zou kunnen doen: 6:00- opstaan (drink 2 glazen water, poets je tanden, koude douche, etc.) 6:15- meditatie 6:30- wandelen/yoga 7:00- lezen/podcast

7:20- dankbaarheidsoefening/affirmaties 7:30- ontbijten en start je dag vol energie!

Opstaan en gelijk je laptop aanknallen of over je social media scrollen zou ik nooit aanraden. Kijk eens wat er gebeurt als je een week lang in de ochtend rustig de tijd neemt zonder dat je daarbij gelijk op je telefoon zit, aan het werk gaat of met je kinderen bezig bent. Ook als ik om 7:30 op mijn werk moet zijn zorg ik dat ik rustig de tijd neem in de ochtend. Dan sta ik dus nog eerder op. Het levert mij namelijk mega veel productiviteit op en ik voel mij de dag veel beter.


Soms dan doe ik alleen een meditatie in de ochtend of soms alleen affirmaties. Maar ik zorg wel dat ik altijd de dag rustig begin.


Een succesvolle ochtend zorgt voor meer focus, productiviteit en voldoening. Net zoals een gehaaste ochtend zorgt voor weinig tijd voor jezelf, minder focus, productiviteit en een minder goed begin van de dag. Wat kies jij?33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page