top of page
Foto van schrijverDaphne Hieltjes

Waarom houden we gezonde gewoontes vaak niet vol?

Vaak weten we het allemaal wel: chocolade, chips of een glas cola is af en toe prima, maar teveel is nooit goed. Uit onderzoek is gebleken dat vrijwel elk dieet zijn effect verliest, omdat het simpelweg niet vol te houden is op lange termijn. Elke keer starten we vol enthousiasme en motivatie met gezonder leven en vaak houden we het na een paar weken niet meer vol en val je weer terug in je oude ongezonde gedrag. Waarom is het dan zo moeilijk voor ons om gezonde gewoontes vol te houden? In mijn ogen zijn daar drie redenen voor.

1. jezelf dingen ontzeggen werkt averechts. Als wij onszelf een tijd lang dingen ontzeggen, zoals een chocoladereep, alcohol en meer, dan neemt vaak de drang naar die middelen juist toe. Het 'niet mogen' werkt dus averechts. Wat ik ook vaak zie gebeuren is dat mensen zichzelf gaan belonen voor een prestatie. "Ik mag een zak chips, want ik ben net wezen hardlopen". Dit zijn vaak hardnekkige overtuigingen waar je echt mee aan de slag moet gaan. Je hebt dus veel discipline en wilskracht nodig om te gaan matigen met je ongezonde gewoontes. Dan is de neiging heel groot om na een tijdje weer lekker volle bak door te gaan met je oude leefstijl, waarbij je niet hoeft na te denken (wat mag ik wel en wat niet) en waar je wel lekker alles mag doen en eten.

Gezond eten is blijkbaar niet mijn ding.

Daar is een logische verklaring voor: Als mensen zichzelf een tijdlang iets ontzegd hebben (bijvoorbeeld geen snoep of alcohol meer), dan kan de drang naar dat snoep of een glaasje wijn alleen maar groter worden. Het 'niet mogen' werkt dan dus averechts. Ook zien we vaak dat mensen zichzelf willen belonen voor hun prestaties. Als je naar de sportschool geweest bent, dan heb je daarna bijvoorbeeld wel wat chips verdiend. Die gedachten zijn hardnekkig en gaan automatisch. Wil je dus verandering aanbrengen in je gedrag, dan moet je je eerst bewust worden van deze gedachten. Dat vraagt om reflectie en het kost energie. Dat is lastig en dus vallen we snel terug in het oude automatische gedrag, waar je niet over hoeft na te denken.


2. Je wilt veel te snel resultaat. Je hebt besloten dat je 10 kilo wil afvallen, liever vandaag nog dan morgen. Het moet vooral niet te lang duren, want dan verlies je weer de motivatie. We zetten onszelf vaak onder druk om het doel zo snel mogelijk te halen. Hoe sneller, hoe beter denken we dan vaak. Hier spelen veel bedrijven op in door afslankpillen, programma's, shakes te promoten waar je dan kilo's van kan afvallen in een korte periode. In mijn ogen is dat echt bullsh*t en werkt dat nooit op lange termijn. Begin er niet aan! 3: Je doet het wel stapje voor stapje maar je hebt geen geduld. Kleine gewoontes lijken aan het begin vaak geen verschil uit te maken, waardoor we vaak teleurstelling ervaren. "pff ik volg nou al 2 maanden dit dieet en val gewoon niet meer af". Je verwacht continue vooruitgang en het lijkt alsof je stilstaat met alle frustratie als gevolg. Dit is misschien wel de belangrijkste reden waarom het zo moeilijk is om gezonde gewoontes vol te houden.


Kleine stapjes zorgen uiteindelijk voor grote veranderingen!

Kleine gewoontes maken juist een groot verschil! Een verbetering van 1% elke dag klinkt misschien als niets, maar deze is op lange termijn veel zinvoller! Het effect van kleine gewoontes neemt namelijk na verloop van tijd toe. Er komt een punt dat je ineens het effect gaat merken, maar helaas zijn veel mensen dan al afgehaakt. Wees je hier bewust van en heb dus meer geduld en vertrouw op het proces.


Een gezonde leefstijl bestaat uit allerlei kleine gezonde gewoontes. Je maakt het jezelf mega lastig als je ineens al die gezonde gewoontes in één keer wilt gaan veranderen. Als jij langzaam je gewoontes gaat aanpassen, creëer je uiteindelijk een gezonde leefstijl. Samen met mijn klanten kijken we naar de achterliggende overtuigingen en kijken we hoe we stapjes voor stapje een gezonde leefstijl kunnen ontwikkelen. De kunst is om gemotiveerd genoeg te zijn en daarbij bewust te zijn van het proces. Met de juiste tools en begeleiding is dat echt mogelijk!




49 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page