top of page

Wat doet jouw mindset met jouw slaap?

Hoe zie jij jezelf?

Zie jij jezelf als een goede slaper of als iemand met slaapproblemen?

Misschien denk je nu: "Ja uhh.. iemand met slaapproblemen want ik slaap nou eenmaal slecht!"

Weet dat juist deze gedachten en deze mindset je niet gaat helpen om beter te slapen.

Ik zag mijzelf jaren lang als iemand met slaapproblemen en dat werd alleen maar erger en erger.


Verander je verhaal, verander je slaap!


Jouw woorden en gedachten zijn een mega (onderschatte!!) krachtige tool om in te zetten.


Als je heel negatief denkt over jouw slaap en alles rondom je slaap dan ga je

vanzelf in obstakels denken. Als jij leert om positief te denken ga je in mogelijkheden denken en ga je sneller met oplossingen komen.


Bizar toch dat alleen je gedachten ervoor kunnen zorgen of jij goed slaapt of juist

niet. Misschien herken je het wel dat als je in bed gaat liggen en je gaat

denken: "ooooh straks kan ik niet slapen" je juist slecht gaat voelen en niet in slaap kan komen.


Als je langere tijd niet zo goed slaapt wordt dat jouw identiteit. Je ziet jezelf

als iemand die niet goed slaapt en nou eenmaal moeilijk het bed uit kan komen.


"Dat is nou eenmaal hoe ik ben"


Toch?!


Dat is het verhaal wat jij jezelf vertelt en precies dat verhaal zorgt ervoor dat je blijft hangen in die identiteit. Want jouw brein geloofd alles wat jij tegen jezelf vertelt en zal dat als waarheid gaan zien. Dus als jij maar vaak genoeg zegt dat jij moeilijk slaapt en moeilijk wakker word, dan zal dat ook zo blijven.


De oplossing?

Werk aan een positieve mindset en verander je verhaal. Pak een schrift en schrijf op hoe jij jezelf nu ziet zonder erbij na te denken. Vervolgens kijk jij naar het verhaal en ga je kijken naar wat jou niet helpt en streep je dat door. Tot slot ga je opschrijven hoe jij wil dat het is. Lees het nieuwe verhaal dagelijks hardop om je brein te herprogrammeren.


Voorbeeld oude verhaal:

Elke avond doe ik mijn best om beter te slapen, maar ik lig altijd eerst een paar uur wakker te piekeren. Ik vind het heel lastig om wel in slaap te vallen. Elke ochtend heb ik het gevoel dat er een vrachtwagen over mij heen is gereden en duurt het minimaal 2 uur voordat ik weer goed wakker ben. Ik vind het echt lastig om mijn slaap te verbeteren zonder medicatie. Ik doe al zo mijn best maar niks lijkt te helpen.


Voorbeeld nieuw verhaal:

Elke avond heb ik een vast ritueel wat ervoor zorgt dat ik tot rust kom. Ik ga in bed liggen zonder verwachtingen en vertrouw erop dat ik elke avond beter en beter ga slapen en uitgerust wakker wordt. Ik weet dat als ik ga werken aan de checklist ik meer rust zal vinden en beter zal slapen. Ik sta elke ochtend op met energie en ik heb zin in de dag. Wat is het heerlijk om zo wakker te worden.


Van welk verhaal krijg jij een beter gevoel? Ga dus uitschrijven wat jouw verhaal nu is en schrijf vervolgens op hoe jij zou willen dat het is (in t.t.). Ik zou het super tof vinden als jij jouw verhaal met mij wil delen :)!


Alles wat je aandacht geeft, dat groeit!Dus kies jij vanaf vandaag om aandacht te geven aan je slaapproblemen of juist aan een betere slaap en uitgerust wakker te worden?


14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page