top of page

Een diepgaande blik op spijsverteringsproblemen en Human Design: eenvoudige tips voor verbetering

Spijsverteringsproblemen kunnen behoorlijk vervelend zijn, maar voordat je jezelf overlaadt met complexe remedies, laten we eens kijken Human Design daarover zegt. Het is wel belangrijk om te beseffen dat het allemaal begint bij de basis. Leven volgens je strategie en autoriteit!

Ik wil het met je hebben over het spijsverteringsproces vanuit de visie van Human Design. Dit noemen we ook wel het "Digestive Format", en laten we het zo simpel mogelijk maken.

Beeld jezelf in dat het verteringsproces begint bij je wortelcentrum en omhoog beweegt. Ongeacht of je wortelcentrum gedefinieerd is of niet. Hierbij kan druk van buitenaf komen (open) of vanuit jezelf (gesloten). Twee poorten spelen hierbij een cruciale rol:

  • Poort 53: Het startpunt van het spijsverteringsproces. Het zet de vertering in gang.

  • Poort 42: De cyclusregelaar. Het sluit de cyclus af.

Hieruit wordt duidelijk waarom alleen focussen op voeding niet genoeg is voor een gezonder leven. Stress speelt een enorme rol! Stress verstoort dit proces! Alle energie gaat naar je hart en longen om te kunnen ademen en bloed rond te pompen door je lijf. De welbekende fight or flight respons.

Nu, laten we de scenario's eens bekijken hoe dit o.a. beïnvloed kan worden vanuit je design:

  1. Heb je een open wortel? Druk komt van buitenaf. Jouw omgeving beïnvloed jouw vertering.

  2. Heb je een ingekleurde wortel? Je reguleert je eigen spijsverteringscyclus.

  3. Loop je zowel poort 53 als 42? Dan ben jij zelf 100% verantwoordelijk voor je spijsvertering.

En wat als je wortel gedefinieerd is maar poort 53 niet? Dan merk je wellicht een lichte externe invloed op je spijsvertering.


Nu, enkele waardevolle praktische tips:

  • Bij spijsverteringsproblemen met open wortel is het slim om te observeren met wie je eet. Neem je hun stress over? Misschien reageer je goed op iemand met een ingekleurde wortel, wat jou helpt beter te verteren.

  • Experimenteer met verschillende omstandigheden en mensen. Houd bij wanneer je klachten optreden en wat je hebt gedaan.

  • Als je gedefinieerde centra hebt, onderzoek dan je eigen stresspatronen. Hoe beïnvloedt stress je spijsvertering?

  • Heb jij een gesloten wortel, maar is heb je geen poort 53 ingekleurd? Dan geldt dat je voornamelijk naar je eigen stress mag kijken en bewust mag zijn dat je mogelijk ook een beetje van buitenaf wordt beïnvloed.

Het begrijpen van de kanalen is hierbij niet cruciaal. Het draait om het verschil tussen gedefinieerd en open zijn. Bepaal of je meer naar jezelf of je omgeving met stress moet kijken voor oplossingen.

Misschien vind je verlichting bij een specifieke persoon, of merk je dat drukke omgevingen je juist helpen voor je vertering. Wat het ook is, begrijpen en experimenteren is de sleutel tot een betere spijsvertering. Wil jij graag leren hoe je kan eten volgens jouw energietype en Primary Health system? Check dan mijn online training, Daar kan je geheel op eigen tempo daarmee aan de slag gaan.

125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page